Kimono's en Klederdracht

Collectie 2020

Ik heb een fascinatie voor kimono's. Een van de meest universele, genderneutrale kledingstukken die ik ken. 

Hieronder vind je per kimono een achtergrondverhaal. 

Deze kimono is volledig opgebouwd uit stoffen van oude klederdrachtschorten. Vanuit mijn passie voor klederdracht ontstond een grote verzameling klederdracht waarvan ik nu de schorten geofferd heb aan een aantal stukken waaronder deze kimono. Slijtageplekken en herstelplekken heb ik zichtbaar gelaten om het geleefde textiel te eren en hiermee degene die het schort ooit gedragen heeft. Deze kimono wordt hiermee een draagbare herinnering aan een rijk verleden van klederdrachten en hard werken.

Deze kimono is opgebouwd uit stoffen van oude klederdrachtschorten en fragmenten uit spijkerhemden van mijn vader.
Van de reststukjes van de spijkerhemden maakte ik een soort patchwork panelen ge├»nspireerd op de Japanse hersteltechniek 'Sashiko'  waar je versleten textiel, 'Boro', opknapt door er kleine lapjes overheen te stikken. Hiermee is dit stuk een soort koppelstuk tussen de 'Blauwe Collectie' en deze Kimono collectie.

Deze kimono is opgebouwd uit tweedehands gordijnstoffen. Gordijnstoffen zijn zeer geschikt om her te gebruiken omdat ze vaak van een hoge en zware kwaliteit zijn en meestal weinig te lijden hebben gehad. Je vindt soms de mooiste en rijkste dessins die erg doen denken aan originele Japanse kimono ontwerpen.
Ik ontwikkelde mijn eigen patroon dat slechts bestaat uit slechts twee patroondelen.

Kimono op maat

 

Ik maak ook graag een exemplaar afgestemd op jouw wensen en maten. 
Je kunt ook je eigen materialen inbrengen, misschien heb je ook een verzameling liggen waar je graag iets draagbaars van wilt laten maken. Of wil je een draagbare herinnering aan een specifiek iemand uit een stapel kleding van hem of haar. Ik maak er graag iets moois van.